special for you and me ! watch out !

Sunday, December 4, 2011

Pedihnya !!! Tolonggg ~

Assalamualaikum :) hi kawan2 . ingat lagi tak Entry sebelum ni


huh , memang pedih sangatlah mase tu . hanya Allah saje yang tahu . 
tapi , sekarang ni alhamdulillah , dah okay sikitlah , cume ade sisa2 lagi ni .

jom tengok betapa pedihnys gastrik ni .
mungkin Entry kali nie panjang sikit , terpulanglah nak baca or tak ye :)


hm , actually , dulu kim memang ade gastrik ni , tapi dah lame tak datang , so nak dijadikan cerita ubat dah tak de dah . tup tup start semalamlah die kembali semula . Ya Allah , hanya Tuhan je lah yang tahu . malam semalam time2 tidur tu perut ni meragam , tengok jam pkul 4 pagi . aduhaiii , meringkuk-ringkuk kim atas katil tu tahan sakit . nak makan dadah ubat pun tak tahu nak kutip kat mana , nak kejutkan ibu cakap sakit perut kang ganggu pula , nak pergi klinik pagi2 buta nie memang xpayahlahkan , jauh . last2 , hanya mampu menahan sakit . sakitnya berpanjangan sampai subuh . then , lepas je solat subuh tu alhamdulillah dah okay sikit . lpas je subuh , kim terus rehat . then , bile bangun semula tu alhamdulillah dah rase okay sepenuhnye .

nak dijadikan cerita , harini memang tak lalu makan langsung . adelah sesuatu yang berlaku . so , memang tak makanlah , salah kim juga . tapi nak buat macam mane , perut memang takde hati kat makanan . tak kan nak paksa . lpastu , abah ajak kluar , so , dalam pukul 3 jugalah baru makan . huh , sebutir nasi je cecah perut , terus perut nie meragam semula macam malam tadi . yaAllah , tak tahu nak cakap macam mane dah . lepas je makan tu , terus jalan terbongkok2 . nak masuk Giant pun perut nie meragam je . last2 balik rumah terus , masuk bilik rehat . ibu kim suruh makan ubat adik kim *adik kim pun ade gastrik juga , hari tu pernah masuk wad . hm , then , rehat kejap , dah nak dekat maghrib barulah elok sikit perut nie . cume sikit2lah ade rase lain kan :) and sekarang nie , alhamdulillah , dah okay perut kim , gastrik pun dah berambus beransur pulih .

so kawan2 , macam nie lah orang yang menghidapi gastrik . tapi , ni baru gastrik , belom lagi appendix , lagilah pedih . kesimpulannya , kita kenalah jga pemakanan kita . utamakan kesihatan :) mencegah sebelum merawat . ikutlah cara pemakanan yang betul :)


Thanks for READING . Datang Lagi :)

26 cuit2 manja:

miss Fyqa said...

take care ye :)

私の名前はMrs Lanun Daratです。 said...

dulu masa umur cik lanun masih belasan,selalu kena gastrik walaupun makan sume bedal,time sakit tu x leh nak kata apa.sampai meleleh air liur sebab dah x mampu nak wat pape..kalo period+gastrik memang azab.igt mati je..tapi cik lanun dah sembuh bila dah kawin..why? sampai swkrg pun cik lanun masih tertanya2..hehehehe

cik pinaz said...

ambik la ubat .. sakit x tentu masa dia nak datang :)

smilenajah93 said...

miss Fyqa

thanks miss :)

smilenajah93 said...

私の名前はMrs Lanun Daratです。

tau xpe , senggugut pun salah satu yang pedih sangat uhh ~ xtahu nk kata ape dhhh ~~~

smilenajah93 said...

cik pinaz

hm , yeee , dh ade ubat dh nie , thanks ye :)

Muna rahimah said...

Muna dah operate apendiks dah . but now , gastrik teruk pulak mendatang . btw , Takecare ye ;)

cunndaa said...

get well soon dear..kena selalu pastikan ubat tu jgn sampai habis taw..

smilenajah93 said...

Muna rahimah

huh . serius ??? macam tu pula jadinyaaa ~ bhynyaaaa ~~~

smilenajah93 said...

cunndaa

thanks yea :) insyaAllah~ hehe ~~

mc'yun said...

mkn ubat sume dh pesan..
make sure jgn skip time mkn..mkn bile smpai waktunya..jn nak tangguh2..

cik Kartun said...

slalu mkn ikut time okeyh..
*cakp org..CK p0n 2x5 hehehe

fiQ'Ra said...

Salam geng fiQ’Ra yang mas kasihi ◕‿◕
Kad blogger yang baru sudah siap..
Boleh ambil dekat sini eh ◕‿◕

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.295918933782448.70178.257419187632423&type=3

ekspresidea said...

menakutkan...

smilenajah93 said...

mc'yun

ye , ye ~ thanks yuni . hehe ~ doc ayuni

smilenajah93 said...

cik Kartun

masalahnya nk makan ikut time tu lah payah ~ aduhhhh ~~~

smilenajah93 said...

fiQ'Ra

ok . thanks sys !

smilenajah93 said...

ekspresidea

tu baru bace , blom kene lagi ~~

cik Kartun said...

payah2 p0n kene jugak cik adik oi..sayang ler diri sndri tu cikit :)

smilenajah93 said...

cik Kartun'

huhu ~ ye ye ! menurut perintah :)

skeen said...

waa baru bace blog kau . sian kau . yup pmakanan sihat ! weh aku ade solution for your gastric. kalau seriuos nak improve kan gastric kau drpd makan dadah tuh kan, ask me how :)

smilenajah93 said...

skeen

alah skin , kau lmbat lahhh ! ak baru je amik HPA semalam ~ hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

bhy gastrik ni..jg dri tau..

smilenajah93 said...

nuyui a.k.a miss YUI

ye kak ! thanks ~

fyza_sunshine93 said...

kim kena mkan on time la :) dulu org pun ada gastrik tp alhamdulillah now dah takde hee~

jge kesihatan yea! ;)

smilenajah93 said...

fyza_sunshine93

ouh yeke , thanks dear ! mnurut perintah