special for you and me ! watch out !

Saturday, December 3, 2011

Nak Tak Orang Bace Entry Kita ?

hi peeps :) 
lame rasenya tak post :P haha ~ 
before nak pergi keje nie , ingat nak post la sikit ilmu :)

macam tajuk atas tu , nak tak orang bace Entry kita ?
hm , mestilah semua orang nak kan :)
kalau tak buat ape buat blog ?
kalau tak , privatekanlah blog korang tu .

so , kat sini nak bagi beberapa tips mengenai Entry supaya orang teringin nak bace Entry kita .
pembaca akan mengambil kire beberapa aspek sebelum membaca entry kita .
yang kim nak share kali ni ialah pada aspek fizikal . jom tengok :)

1 . Entry yang Pendek
tips nie orang memang suka bace . biarlah entry yang korang buat tu ringkas tapi padat . tak perlulah korang nak buat entry panjang2 sebab biasanya orang tak berapa nak bace entry panjang2 ni . dorang just scroll scroll je sampai bawah , lepas tu , tekan X . so , better korang buat entry yang ringkas tapi padat :)

2 . Pemilihan Tajuk yang Gempak
aha ! yang nie pun antara salah satu orang teringin nak bace blog korang . selalunya kan bila korang dah siap sesuatu entry tu , korang akan ping kan kat group2 blog . betul tak ? betul tak ? so , time nie lah orang akan blogwalking . so , korang kene pilih tajuk yang gempak supaya orang akan tertanya2 , entry korang nie mengenai ape ek . korang buat entry panjang mane pun orang akan rasa nak baca .

3 . Perenggan yang Ringkas
okayh , kadang2 korang terasa nak tulis entry panjang kan . its okay . silakan . tapi korang kenelah pandai menarik minat pembaca untuk bace entry korang . korang buat lah entry panjang mane pun , tapi kene berperengganlah . jangan tulis babi buta je :)

4 . Gambar yang Menarik 
orang lebih suka tengok gambar dari bace tulisan . so , letak lah sikit2 gambar kat entry korang tu bagi tambah menarik . En Google kan ade , korang copy pastelah dalam entry . then jangan lupe creditkan ke siapa2 yang korang amik tu ye :)

ni je kot untuk kali nie , hm , korang pulak macam mane , share lah sekali ye :)

Thanks for READING . Datang Lagi :)

25 cuit2 manja:

Ieyla said...

thanks for the tips ye..

smilenajah93 said...

welcome :)

fiQ'Ra said...

yup, semua tu mempengaruhi setiap penulisan kita sndiri dlm brblogging.. kena bijak dan sntiasa mncari idea untuk penulisan.. :)

smilenajah93 said...

fiQ'Ra

yeah ! betul tu sys ! hehe ~ kene variasi :)

Cik RoSs said...

Sangat2 berguna tips ni...TQ~

smilenajah93 said...

Cik RoSs

gunalah yea :)

era kecik said...

wah! era suka post ni ^^

kim heeruul said...

entry gua tak bagus kan . keh keh keh..
nice tips.

Arra Ahmad said...

setuju dengan tips ni..thanks..:)

Aiisyah Gazali said...

setuju dengan tips ni ;)

http://roseskalerful.blogspot.com/2011/09/blog-yang-saya-suka-baca.html

PeJuAnG CinTa said...

entry aku panjang... patut la x de org bace =((

izwanyusof said...

content is the king.. :D

- izwanyusof.com -

kura said...

entry gua semua pendek2. kan senang org nk baca. hahah

smilenajah93 said...

era kecik

thanks era :)

smilenajah93 said...

kim heeruul

eleh , yelah tu , x bagus pun folower beriban :)

smilenajah93 said...

Arra Ahmad

welcome :)

smilenajah93 said...

PeJuAnG CinTaxpe , lpas nie buat yang tebaik kan :)

smilenajah93 said...

kura
yeah ! senang n seronok nk bace :)

smilenajah93 said...

izwanyusof

yeah ! im the king :P haah !

ibnuismaini said...

Entri mcm panjang gak tapi boleh dibaca smpai habis tanpa skrol skrol smpai bwh pastu tekan X (tiru ayt kt ats, hee~)

gud sharing. :)

smilenajah93 said...

ibnuismaini

kalau tips nie biasanya orang nk baca utk penambahbaikkan :) so , dorunk akan bace smpai hbis juga nk x nk :)

Lily Mazni said...

Saya suka dan setuju

cik Kartun said...

betul tu kim..
1 lagi, fon tulisan tu biar nmpak jelas..kalau tak..payah nak bace. Kim punye fon da puas hati da :)

smilenajah93 said...

Lily Mazni

thanks :)

smilenajah93 said...

cik Kartun

yeah ! tu lagi satu lah . kalau kecil cenonet je , mmg mlas la kim nk bace . hehe ~