special for you and me ! watch out !

Tuesday, October 11, 2011

jual beli

smlm g pasar mlm dekat dengan kawasan perumahan , tetibe rase pulak nk share mengenai jual beli nie . hadis Rasullah Allah ade menyebut ,

Penjual dan pembeli memiliki hak pilih selama belum berpisah. Jika keduanya jujur, niscaya keduanya akan diberikan berkah pada jual beli mereka. Jika keduanya berbohong dan menyembunyikan (cacat barang) , niscaya berkah jual beli mereka dihapus.”

berdasarkan hadis di atas , kita boleh tahu yg kite dilarang menipu dlm proses jual beli . ok , sekarang nk share mengenai ape yg terjadi kat pasar malam smlm , disebabkan nk untung yg tinggi n para pelanggan membeli barangan mereka , mereka sanggup menggunakan taktik yg tidak baik . Ade la seorang hamba Allah nie , die menjual buah buahan kat pasar mlm , yg saya n ibu sy pun nk belilah buah apple fuji . biasanyakan apple ade mcm sarang luar tu kan , so , secara logiknye , bahagian bawah apple tu x nmpk la bile kite x tgk . then , ibu mcm berminat nk beli buah apple tu sebab nmpk baik n sedap serta  murah :) berlakulah hiwar (perbualan dlm bhs arab) antara penjual tersebut dengan ibu 

penjual : ye kak , nk ape ? (ayat biasa yg penjual gunakanlah bile nmpk pelanggan) 
ibu : hm , cantik la buah apple  nie , elok ke ye ? 
penjual : uih , mmg elok la kak , tgk ni (smbil menunjuk kulit apple tu) cantik kan , rase die pun sedap . 
ibu : huh , yeke , tp btullah mmg nmpk cantik pun . 
penjual : ak nk ? sebakul RM bla bla .. (xingt berapa :P) 
ibu : boleh la . elokkan ? sedapkan ?
penjual : (terus memasukkan buah tersebut ke dalam plastik tanpa menjawab soalan ibu)

then bile balik ke rumah , ibu nk basuh buah tu , tgk2 , pergh ! busuk kot yg bahagian bawah tu , harap atas je yg elok . kalau check2 balik buah tu , satu je yg elok , yg lainnye , ade yg busuk n lebam . pergh ! mmg hangin la , saya nie yg ikut ni pun , hangin la juga . ade ke mcm tu , ni dh kire menipu ni . yaAllah , x baik btul org meniaga mcm nie .

begitulah ceritanya . x baikkan , kalau ikut hadis atas tu , ibu boleh je nk pulang balik sebab berlaku penipuan kat situ , tapi , nk buat mcm mne , bende dh berlaku , salah kite juga sebab x selidik btul2 , padan la harga die murah je . jd peringatan la buat peniaga2 makanan terutamanya , x baik tau menipu , duit yg kite dapat tu pun x tentu lagi halal or x hasil penipuan kite . nauzubillah . 

ade juga kisah nabi  yg terjadi mcm nie 

Suatu ketika Rasulullah melewati seorang pedagang dipasar. Di samping pedagang tersebut terdapat selonggok makanan. Baginda memasukkan tangannya yang mulia ke dalam makanan itu, dan Baginda merasakan ada sesuatu yang basah di bagian bawah makanan. Rasulullah bertanya kepada pedagang: “Apa ini, wahai pedagang?” Orang itu menjawab:”Makanan itu terkena air hujan, wahai Rasulullah!” kemudian Rasulullah bersabda: “Mengapa engkau tidak menaruhnya diatas, agar bisa diketahui oleh pembeli? Barangsiapa yang menipu kami, maka dia tidak termasuk golongan kami”.

kat sini pun kita boleh tahu yg Rasulullah pun x mengaku ummatnye , so , kita nk ke jd mcm tu ? minx dijauhkan lah . xdpt syafaat kita nnt kat akhirat . nauzubillah . hope kite bukan dlm golongan begitu . insyaAllah , amin :)






gambar hiasan 

Thanks for READING . Datang Lagi :)

6 cuit2 manja:

Syuhada Nur Ekhwan said...

owh niage law nk laku barang dea cm tu la dea wat.. ishh x patot !!

smilenajah93 said...

btul2 , x baik kan ! buat dose je , ape la org skunk~

nurafiqah airil said...

najah! ni bukan dari buku syariah kan?
ngeee..rindu lak belajar syariah lagi2 bab munakahat. :P ngeee~

smilenajah93 said...

haha ~ lbih kurg lew tuh ! ececece , org pndai tu dh dtg dh :P

nuyui a.k.a miss YUI said...

niaga nak untung tak bertempat! tunggu aje balasan nanti..

smilenajah93 said...

dorunk ni jenis x ingt dosa pahala kot~ agagaga ~ sabar je lah ~ huh !