special for you and me ! watch out !

Tuesday, October 4, 2011

daging tumbuk masak sambal

disebabkan 3 bulan akan jd penganggur yg kerja sabtu ahad je , 
jadi kat sini saya mengambil keputusan untuk membuat sesuatu yg agak berfaedah
iaitu nk berkongsi cara2 nk membuat menu2 simple yg pernah di ajar oleh ibu saya .
mende nie sesuai untuk remaja2 macam kite nie yg baru2 nk bljar masak . 
expecially yg girl lah . persediaan untuk kawin nt :P

act , dh byk yg diajarnye .
n dah banyak yg saya dh buatnye (under pemerhatian ibu juge lah)
tp , baru la ni , terasa nk buat post2 kat blog .
sekurang2nye ade la juga ilmu yg nk dberi kat sini .
xtahulah boleh bertahan ke tak nie .
haha ! tapi nk try je buat . 

untuk pengetahuan readers,
 smua masakan2 ni tidak menggunakan ajinomoto .
so , insyaAllah baik untuk kesihatan :)

ok , saya akan mulakan dengan menu yg pertama .


nama masakan nie ialah seperti yg tertera kat tajuk atas tu :0

ok , bahan2nye
Daging
serai siap ketuk
hallia siap tumbuk
cili kering berkisar
bawang dikisar
kicap
minyak masak (jgn gune minyak petrol pulak :P)

cara2 memasaknya  :)
mule2 mstilah kene basuh daging tu dulukan .
then , rebus daging tu dlm periuk smpai korg rase dh empuk .
kluarkan n potong daging tu ikut kesesuaian . (comel2 sikit)
tumbuk menggunakan lesung batu . (jangan hancur sgt)
lpas tu korg boleh la gorengnya dlm kuali pulak .
(korg goreng je mcm goreng keropok, gune minyak penuh)
goreng sampai korg rse garing .

ok , lpas tu , korg dh boleh start buat sambal die pula .
start dengan isi sikit minyak .
then korg masukkan cili kisar .
tumis smpai garing
(mak ak yg ckp,act ak pun xthu knp garing coz,cili kan mmg lembik :P, senanye tumis naik minyak)
then boleh la tumis skali dengan bawang kisar tu smpai naik minyak
masukkan daging yg korg dh goreng awal2 tadi dlm tumis tu .
tmbah serai n halia yg telah ditumbuk sekali .
gaul smpai sebati . jd mcm nie !

lastly korg ltak je kicap untuk tmbah rase .
SIAP !

xde ajinomoto kan?
mudah kan ?
selamat mencube :)






Thanks for READING . Datang Lagi :)

11 cuit2 manja:

cino said...

apesal post ko psl mknn je nie ? hahaha =.='

Lily_Omar said...

nanti bile aq dok sorg2 sgt b'guna la post yg ni kat aq ye...thankz xyah cari google dh!

smilenajah93 said...

agagaga xtau la mar oiii ~
dah tu je yg ade kat umah ak nie . haha ~
tapi ak nie pun makannya x lagi :)


lily ~ aha! mmg sgt berguna lah ~ selalu2 la lalu blog ak bile kau duk sorunk2 kat uma tu ~ haha ~

ekabukanmakcikkau. said...

macam biasalah aku pandai makan je , masak jangan harap haahaa

smilenajah93 said...

haha ~ xpe2 , makan dulu skunk . nt2 kite masak pulak .heeee :)

Arpiiz said...

kejap2, nak amik kertas..hehe

Cik Jannah said...

haha sedap eh. nak3..

smilenajah93 said...

haha ! arpiz ~ amik la ketas ! salin , jgn lupe buat skali :P

smilenajah93 said...

cik jannah , mestilah sedap ! heee , dtg umah la :P

Husna Mujahidah said...

nyummy~ sedapnye ..

smilenajah93 said...

jom try .