special for you and me ! watch out !

Friday, October 7, 2011

Ayam masak merah



hm , ini adalah salah satu makanan kegemaran adik saya Alim 
kalau minx makan , mesti nk lauk ni .
haha , tp , kalau xde , dier x kesah pun .

nmpk mcm sedap je kan gmbar atas nie ?
haha , nie amik dri periuk kat dapur la .
bukan curi2 gmbar kat google ke ape .
hm , dh lapar sgt ke tgk lauk atas tu ?
jom kite try buat ! 
senang amat !

bahan2
ayam 
cili kering kisar
bawang kisar
serbuk kunyit
tomato
sos tomato
minyak
kicap 

cara2 masak
firstly , ayam yg dah selesai basuh tu , golek2kan dengan serbuk kunyit
then , korang goreng ayam tu dengan minyak penuh 
(ni yg mcm bese korg buat nk goreng ayam la)

selesai goreng ayam2 smua ,
korg boleh start buat sambalnya .
cara ni , lebih kurg mcm buat sambal daging tumbuk masak sambal je

ok , kite mulakan 
masukkan minyak sikit ,
then gaulkan dengan cili kisar (ni depends on korg , if nk pedas ltak byk , kalau x ltak sikit)
masukkan tomato bersama
bile dh naik minyak , korang masukkan bawang kisar pulak
gaul smpai garing @ naik minyak
then , masukkan sos tomato ikut rse
masukkan smua ayam yg telah digoreng tadi
gaulkan hingga sebati dengan ayam
then , last skali korg boleh masukkan kicap untuk tmbah rase .
senang kan ? 

kt atas tu ade hijau2 sikitkan , tu sbnrnye serai tp if kalau korg xnk letak pun xpe , just tmbah bau :)


SELAMAT MENCUBA !

Thanks for READING . Datang Lagi :)

12 cuit2 manja:

mc'yun.. said...

nampak cam bez...
tp before nie dh penah try buat ayam masak merah...
tp x jadi..hehe...

but i never give up..hehe:)

smilenajah93 said...

mmg best ! heee ,
huh ? ape lagi , try la yg nie pulak ?
mudah amat sangat .
hm , ape2 masalah nnt , roger2 la ye , sy sedia membantu :)

go mc'yun go ! you can do it ! :)

N@SIQUE said...

sedap nie..lapaq la plak..:D


Selamat Tinggal Dunia ©: Kenapa Wanita Agama Kamu Menutup Aurat?

nuyui a.k.a miss YUI said...

pndai dia..sedapnya akk tgk..

p/s: akk msukkan kamu dlm bloglist ea..TQ..

smilenajah93 said...

n@sique : haha , jom la try ~ boleh rase :)

smilenajah93 said...

kak nuyui ! hehe , baru bljar2 lagi la kak !
hm , akk try la , if jd , bgtau la ye :)

wah ? yeke , thanks kak ! sygg akk ~ :)

Cik Jannah said...

waa.. dia jadikk cef lah? hehehe. sedap tuh.

smilenajah93 said...

heheh ~ chef kat umah je :P hm , try lah ~

kim heeruul said...

lu pandai masuk..?
walking to interview at umah gua..nk masuk minang..keh keh keh..

smilenajah93 said...

masuk ?? haha ! means masak ke :P

hm , haailaaa , xberminat la . dh bertunang . heee . xde rezeki la lu :P

Lily_Omar said...

wah2...kasi send cni ckit!

smilenajah93 said...

haha ! buat sendiri la lily :P