special for you and me ! watch out !

Friday, January 6, 2012

TJ - Salam




Memberi dan menjawab salam ...


mana yang korang lebih suka ?? 
hehe , boleh pulak macam tu :P

Memberi Salam , Assalamualaikum ...
sunnat diucapkan .

Menjawab Salam , Waalaikumusalam ...
wajib diucapkan .
kalau tak jawab , berdosa .
tapi , kalau nak jawab pun tengok juga keadaannya .
contoh kalau ade boy duduk tepi jalan , then ade girl lalu , dia bagi salam sebab menggatal atau saja suka2 , tu hukumnya makruh dalam islam . sebab salam tu untuk perkara yang tidak baik . kadang2 boleh memudaratkan diri seseorang girl tu :)

dalam islam , bagi orang yang memberi salam , walaupun sunat , die lebih mulia disisi Allah sebab memulakan hubungan silaturrahim :)

Jom beri salam :) !

Thanks for READING . Datang Lagi :)

18 cuit2 manja:

cik Kartun said...

x berani jwb salam org laki kt tepi jalan.. khung x pepasal kne angkut p mane2 huhuhu

Cik tikah said...

bagi salam kan senang je :) so prefer bg salam..

smilenajah93 said...

cik Kartun

betul tu CK , takut enn ~~ kim pun x berani ~~~

Miss Nadya said...

yup..nad sebelum masuk opis akan beri salam even kat tukang kebun atau kat makcik siram bunga tu..

p/s :: eh makanan tu bukan semua di beri 1 masa...hehe...ikut lah...nad rajin bagi makan honey dew jer..:)

smilenajah93 said...

Miss Nadya

wahh ~~ kak nad lagilah rajinnyaaa !!! bguslah kak nad !

nuyui a.k.a miss YUI said...

yup..salam dik..hihi..

Muhammad Adam bin Roslan said...

kim, pembetulan sedikit.. ustazah aq ckp, kalau beri salam utk tujuan maksiat, maka haramlah baginya.. ini kes laki dan pompuan

zeeck said...

nice! :D

smilenajah93 said...

Muhammad Adam bin Roslan

ouh ! okay dam ! thanks :)

PeJuAnG CinTa said...

salam.. ko naik bile ?
aku kne re-sit math la.

Teenager Housemaid said...

kalau ade lelaki yg menggatal bg salam mmg tak layan pun...

ShahzCudin said...

teringat masa sekolah rendah dlu cikgu ade ckp, tnda nak kiamat bila org da x bagi salam kt org yg kita x kenal... blik2 sekolah tu abes sume org x kenal sy bagi salam.. :)

Nisa Greennnpanda said...

hehe..

salam kim~...

lalala~.. ^_^

Miss Nadya said...

p/s :: hehehe..mana ada rajin..:)

Tihara said...

penah kena tak,ada org laki bg salam dia kata tak jawab dosa..bila jawab dia kata kite gatai..tu zaman2 sekolah dedolu laa..mcm2 la kan,ucapan salam dipermain2 kan..

smilenajah93 said...

PeJuAnG CinTa

ak masuk ahad ~~ hehe ! kau ?

akuamir said...

assalamualaikum...:D
bagi salam lagi best.. :)

PutryAin said...

putry suka dua2.. jawab salam dan meemberi salam hiii :)