special for you and me ! watch out !

Tuesday, May 3, 2011

kehidupan

hidup tidak selalunya indah..
langit tak selalu cerah.. 
bulan malam tak berbintang.. 
itulah lukisan alam..
begitu aturan tuhan..
*lukisan alam by HIJJAZ*

lately nih,banyak naik dekat status FB pasal hidup masing-masing. ada yang positive, ada yang negative. itu bergantung kepada pemikiran seseorang. jika orang tu fikir secara matang, jauh, tah de hal. kata-kata yang dikeluarkan juga sangat menampakkan diri mereka matang. tu baguslah. tapi masalahnya yang negative tuh. ishk! meluat pula. antaranya.... meh sini saya kasi copy and paste sebentar. yang negative la eh. yang positive tak berapa nak ramai.

aku benci hidup!!!
I said: macam tuh, tak payah hidup. mati je terus. tapi amal dah cukup?(ayat kasar)
HUJAN PLAK.NYAMPAHNYEEEEEEEE....
I siad: hujan salah, panas salah. kamoo nak apa? bersyukur lah kamo dengan nikmat Allah,alhamdulillah
feeling like living in fucking hell......
I said: awak pernah masuk neraka ke? pernah intai ke neraka tu macam mana? whoa! tapi pelik. kalau dah tengok neraka, mesti awak seram. so, awak akan try untuk bersyukur dan terima hidup nih. nauzubillah~
aduh!knapa ngan aku nih?
I said: alhamdulillah!! dapat juga hidayah nak muhasabah diri. bagus2
ko mane tau idup aku camne.cam nerakeeeee
I said: awak yang buat hidup awak macam tuh. tak payah nak buat perbandingan yang hyperlah~ neraka tak terbayang!

dah mmg camni idup aku.asyik2 kalo salah,aku yg kene :(
I said: kenapa nak ego? dah salah. namanya pun salah. terima jelah. orang marah nak perbetul! astagfirllahalazim


semua nih dapat daripada fb org.hm.... sejujurnya, saya sendiri pon pernah juge terperasan rasa bahawa hidup sye lah yang paling malang, paling... paling.. paling... tapi kalau perasaan tu datang, kena cepat-cepat-cepat tepis! bahaya tahu!!! sangat bahaya!


kenapa bahaya? soalan tu sebenarnya, bisikan-bisikan syaitan untuk menyesatkan kita. first rasalah diri tak bertuah.. rasa malang.. rasa dan rasa dan rasa. berbagailah anda rasa. bila dah rasa macam-macam tu, mula salahkan takdir pulak. maka, akan keluar pula ayat-ayat skema macam nih:
ALLAH MEMANG TAK SAYANG AKU!
TAK PERNAH KABULKAN DOA AKU!
AKU TAK PERCAYA DENGAN QADA' DAN QADAR!!
AKU BENCI HIDUP AKU SEBAGAI ISLAM!
ITU TAK BOLEH INI TAK BOLEH! KONON BAHAGIA! TAPI AKU TAK!! AKU BENCI!!! BENCI!! AKU TAK NAK HIDUP LAGI!!!!!!

pernah jumpa tak kata-kata orang macam tuh? astagfirllahalazim..saya yakin setiap orang mesti pernah. paling tidak pun kat TV. renung balik kata-kata tuh. hm.. boleh batal iman tau! lagi-lagi bila mana keluar perkataan "aku benci dengan takdir hidup aku"! MAKA! masa ini syaitan tengah berpesta! bersuka ria! mereka menang!!  maka, sebab itu lah kita tak boleh layan perasaan yang x elok tuh. daripada situ, mulalah misi mencari ketenangan. kononnya jumpe bomoh-bomoh. atau penganut agama lain. tiba-tiba rasa tenang. daaaa! kan! dah habis~ dah berdosa syirik tuh~ nauzubillah. hm... faham kan? 
 
iye~! memang kita harapkan hidup nih happy sentiasa. baik segala. sempurna semuatapi apakan daya... takkan dapat semua fantasi kita tuh. sebab manusia tak pernah puas. nak itu nak ini. macam minum air laut. makin diminum makin haus! itulah yang dinamakan cinta dunia. astagfirullah~~ pernah degar tak orang cakap macam nih : takkan kita rasa nikmat senang selagi tak lalui susah. takkan rasa nikmat gembira selagi tak lalui sedih. takkan rasa puas selagi kita tak berusaha. semua kata-kata falsafah nih dapat kat internet lah. kata-kata ni juga jadi pendorong semangat bila dah jadi lalai


maka, solution untuk masalah ini ialah SYUKUR. fahami dan selami apa itu syukur. bila kita bersyukur, semuanya cukup. tak perlu apa-apa selain Allah taala *dapat daripada bacaan solusi* bila datang angin swing kata hidup ni macam nih macam tuh macam ni, tepis! itu bisikan syaitan. untuk menjadikan kita manusia kufur. doa tak dimakbulkan.. ingat Allah suka hamba-hambanya nya bermanja denganNya

perkataan xbaik seperti bawa malang, sial, malapetaka, bencana, *vocab hasil tengok cerita endon* tak boleh ada. jangan melebelkan diri sendiri begitu mahupun orang lain! tak ada sapa yang lahir untuk membawa sial. semua tu karut! semua yang berlaku daripada Allah. percaya dan yakin setiap yang berlaku ada hikmahnya. ni tak setakat duk sebut kat mulut boleh lah. bila nak praktik, huh! haram.. tak dapat. -,-"


rasanya dah jelaskan apa yang nak dikata. terdetik nak tulis post nih sebab tak suka tengok orang update status yang xbaik!! tak suka. tak gemar. yang tulis tu orang islam. tak rasa macam..hm..apelah orang islam nih. kan elok kalau kite gunekan FB tuh untuk mengajak org kearah kebaikan. bagi tazkirah or nasihat ke. sekurg2nye kite dapat juge pahala berpanjangan bile org bace n sampaikan kepada org lain.2 dah dikira smart dalam ibadah iaitu sentiasa mendapat pahal berpanjangan. lagi byk pahala dripada kita buat haji beribu2 tahun.*dapat dripada ustaz yg bagi ceramah kat surau BNDR TSIK KESUMA minggu lpas*..hmm.lagipon apa pandangan orang bukan islam terhadap orang islam bila kita keluarkan kata-kata macam tu. so, apa kesan terhadap agama kita? sila fikirkan....


oleh itu, marilah kita sama-sama muhasabah diri.. dan bersyukur atas kurniaan yang maha Esa~ :)

kalau salah bicara tersalah kata.. maaflah. kalau ada percanggahan pendapat sila utarakan. baru boleh berkembang. kita discuss ye :) heee sekian terima ksih sebab sudi meluangkan masa sampai sini. :) selamat membace~ salam


edited by smilenajah93

Thanks for READING . Datang Lagi :)

5 cuit2 manja:

zuLia3412 said...

zulhelmi kamaruddin likes this! :)

ummu-khaulah said...

stuju dgn kamu najah. kta kene sedar, dunia ni ujian aje. klu nk rase bahagia yg sebenar, buat amal byk2, cari redha Allah+Rasulullah+mak ayah, tempuhi segala ujian dgn sabar, nnt Allah balas dgn Syurga..

org yg merungut ialah org yg x bersyukur. na'uzubillah. Dunia kan ibarat penjara bg org beriman.. penjara mane best. so, kene tahan la dgn kesusahan kat penjara demi kesenangan di "sana". nice post najah. dan yg paling ana stuju, kena tepis klu perasaan tak bersyukur+despair smpai menyalahkn takdir tu dtg. mmg bleh terbatal iman 0o.. bagus2! teruskan usaha dakwah! :D

Jazakillah!! :D

smilenajah93 said...

zulhelmi kamaruddin! thanks read!

Qilah,, yea btul 2..haha~ kite bukan hebat sgt, cume nk kongsi la post nie dengan pembace, skurg2nye muhasabah diri sendiri juge kan~ ngeE~
ap2 pon thanks read! ap2 kekurangan bgtau la yea! sedia mendengarnye! ;)

nikman malek said...

kim kim kim...bagos kim...teruskan usaha..caiyok caiyok!!go go go...hehe...mengalahkan cheerleader plak....

smilenajah93 said...

nikman nikman nikman...haha~ biasa jerk! memenuhi hari2 yg kosong,teringin pula nk kongsi perkara faedah skit..hehe~ ap2pon thanks read! ingtkan xde org nak bace~ ngeE~