special for you and me ! watch out !

Saturday, August 18, 2012

RAYA , IT'S WRONG !!!

Assalamualaikum :D

seperti yang kita tahu , lagi sehari je kita akan menyambut hari raya .
pasti semua dah tak sabar kan nk menyambut hari kemenangan kita ni .
dalam pada tu , rasa sedih juga menyelami diri untuk meninggalkan ramadhan .
semoga ramadhan kali ini adalah yang paling barakah yang kita hadapi .

ok , xmahu muqaddimah banyak sangat ~
jom kita tengok ape yang wrong sangat tajuk tu ?

kesalahan2 di hari raya !
1) lagu , 
"indahnya sungguh dihari raya , ramainya org bersuka ria, 
adikku manis , cantik bergaya, BOLEHKAH ABANG IKUT BERSAMA"
dari lirik lagu hari raya je kita dah diajar cara yang dilarang dalam islam . tanpa kita sedar .
2) asal jumpe orang je salam. asal raya je salam , asal salam je, raya.  ..
sampai dah x perasan dah lelaki ke perempuan ke , bantai salam jee . hari raya enn ..
dah dosa dah tu . hati2 ... jangan sebarangan je salam .
3) tabarruj dihari raya 
means , berlebih lebihan . baju volk gedebas gedebus ! meleret2 sampai sapu tanah .
kerongsang kalau boleh nak sama besar dengan tudung . haishh ~ zaman moden ..
4) tidak menutup aurat
bile bulan ramadhan je , pakai tudung , tutup lah semua2 yang terdedah .
tapi bile sampai raya je , semua buka , dedah sana , dedah sini . jarang sana , jarang sini .
5) nafsu makan yang melampau 
yelah , sebulan tak makan , raya je , bantailah makan sampai kembung perut tu .
kire qada' makan lah tu . sampai angin pun tak dan nak masuk . nauzubilllah .
6) bermaaf-maafan , tapi mengumpat .
"aku minta maaf la ye jozan . eyt , kau tahu , mak jemah tu kawen dengan si johan pendek tu , haisyhh .
 tak sesuai langsung aku tengok . bla bla bla blaaaa"
7) kunjung mengunjungi tapi TIDAK MENGUNJUNGI RUMAH ALLAH .
inilah yang selalu orang buat biasanyaaa .
pergi rumah makcik , pakcik , kawan2 , balik kampung sampai dah tak cukup tanah lah ziarah orang , tapi bile sampai nak buat SOLAT AIDILFITRI je , semua bagi alasan , "sakit perutlah mak" , "nak kemas rumah lah" , "kang nak tunggu orang datang rumah lagi" . lagi2 bile solat fardu tiba , kemain susah nak luangkan masa bersama Allah . nauzubillah ~

sesungguhnya kita telah banyak melakukan dosa di HARI RAYA yang mulia ini .
memang kim saja post mende ni before raya , supaya kita dapat hindari ini semua .
nasihat ini khususnya untuk diri kim sendiri dan tak lupa juga rakan2 yang disayangi diluar sana .

jom sama2 muhasabah diri dengan semua perkara diatas .
ni baru sikit je , blom lagi dosa2 yang panjang2 tanppa kita sedari tu .
jom kita hindarkan yang sikit2 ni dulu kan kan :D

SELAMAT TINGGAL RAMADHAN T.T



Thanks for READING . Datang Lagi :)

7 cuit2 manja:

Afiq Yassin said...

Betul.. thank for sharing..
Selamat Hari Raya Aidilfitri

Daripada rakan blogger | Afiq Yassin

Pejuang Cinta said...

macam pernah nmpak post mcm ni.. hahaha point same :P btw berkongsi tu kan amalan mulia... hahaha kbai

smilenajah93 said...

@Pejuang Cinta

point yg sama tp penerangan g berlainan . sekurang2nya ak xde lah copy paste enn.. ceh ! haha ~

Aiisyah Colourful said...

selamat hari raya...

Mira Adzlia said...

stuju!time ksh sbb mengingatkn..slmt ari raya :)

Ayuni Khalib said...

assalamualaikum kim. lama tak berblog.
Taqabbalallahu minna waminkum. Insya-Allah

adanesz said...

wawwww.. nice post.... n sharing...